Wednesday, October 10, 2018

RESEPI AYAM MENTEGA SUSU

Mentega (yang berasal dari perkataan bahasa Portugis: manteiga) adalah produk tenusu dibuat daripada menggodak krim atau susu, sama ada segar atau yang ditapai. Mentega boleh digunakan sebagai sapuan dan perasa, selain dari penggunaan dalam masakan seperti membakar, membuat sos dan menggoreng. Mentega terdiri dari lemak mentega, air dan protein susu.

Kerap dibuat daripada susu lembu, tetapi mentega juga boleh dibuat dari mamalia lain, seperti biri-biri, kambing, kerbau dan yak. Garam, perisa dan pengawet kadang kala ditambah pada mentega. Pengasingan pepejal mentega akan menghasilkan cecair mentega atau minyak sapi, yang merupakan hampir keseluruhannya lemak mentega.


RESEPI AYAM MENTEGA SUSU
BAHAN BAHAN
1 keping dada ayam (potong dadu)
2 sudu besar mentega
1/2 cawan susu segar
1 /2 lada benggala (dipotong dadu)
3 biji cili padi (dihiris)
1 tangkai daun kari (leraikan dari tangkai)
1/4 cawan keju parut
1/2 sudu teh stok ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
Minyak masak secukupnya

BAHAN PERAP:
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu besar serbuk kari
1 biji telur

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan ayam dengan semua bahan perapan. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, Kemudian, goreng ayam sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

Menggunakan kuali lain, panaskan mentega, tumis cili, daun kari sehingga wangi.

Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih dan masukkan keju.

Seterusnya, perasakan dengan garam, serbuk perasa ayam dan sedikit gula.


Masukkan ayam yang telah digoreng, kacau rata. Angkat dan hidangkan panas-panas.


No comments:

Post a Comment