Coklat ialah nama sebuah makanan yang diolah daripada
biji koko.Coklat umumnya diberikan sebagai hadiah atau pemberian pada hari-hari
istimewa. Dengan bentuk, corak, dan rasa yang unik, coklat sering digunakan
sebagai ungkapan terima kasih, simpati, atau prihatin sehinggalah juga kepada
pernyataan cinta. Pada pendahuluannya, coklat tidak bermula sebagai makanan
(kecil), tetapi minuman dengan rasa yang istimewa.
Coklat
dihasilkan daripada koko (Theobroma cacao) yang mula-mula tumbuh di daerah
Amazon utara melunjur ke Amerika Tengah yang berkemungkinan hingga ke Chiapas,
bahagian paling selatan Mexico. Orang-orang Olmec memanfaatkan pokok tersebut
dan, mungkin juga, membuat “coklat” di sepanjang pantai teluk di selatan Mexico
sekitar 1000 tahun SM. Peradaban pertama yang mendiami daerah Meso-Amerika itu
mula mengenal pokok “kakawa” yang buahnya digunakan sebagai minuman.
RESEPI
MARBLE CHOCOLATE CHEESECAKE
BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak mazola
Semua bahan ini
dicampurkan sekali dan digaul sebati dengan memasaknya di atas api perlahan
sehingga gulanya larut. Kemudian, bila sudah sebati, biarkan sejuk dahulu.
BAHAN B
3/4 cawan tepung
gandum
1 sudu kecil (sudu
kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu
kfc) baking powder
Ayakkan semua bahan
ini.
BAHAN C
4 biji telur –
dipukul sampai kembang
BAHAN D
250 gm cream cheese
3 sudu besar gula
halus
1 sudu kecil esen
vanila
1 biji telur
CARA-CARA MEMBUATNYA:
Panaskan pengukus.. Satukan
bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang-seli. Kemudian gaul menggunakan
senduk hingga sebati.
Dalam bekas yang lain, masukkan
cream cheese, esen vanila dan gula. Adun bahan-bahan ini hingga sebati.
Masukkan telur dan gaulkan di
dalam bekas adunan tadi hingga sebati (tekstur berkrim).
Sediakan loyang yang siap digris
dan lapikkan dalam loyang tersebut; kertas kalis minyak.
Masukkan adunan bahan A diikuti
adunan bahan D secara berselang-seli ke dalam loyang tadi.
Kukus selama 1.5 jam atau
sehingga masak. Sila tahan tangan anda daripada membuka tudung pengukus semasa
proses mengukus terutamanya dalam 45 minit yang pertama kerana takut kek itu
menjadi mendap kerana belum set.
No comments:
Post a Comment