Monday, October 08, 2018

RESEPI IKAN KEMBUNG AIR ASAM

Ikan Kembung adalah sejenis ikan laut dalam genus Scomber dan famili Scombridae. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial.

RESEPI IKAN KEMBUNG AIR ASAM

BAHAN BAHAN
Ikan boleh di kukus/bakar/goreng tanpa kunyit

A. Bahan2 utk blend
Tomato 1/2 biji
Cili padi 7-10 biji
Cili besar 1-2 biji
Bawang besar 1/2 biji
Belacan 1 inci
Asam jawa 2 sudu besar atau lebih
Sedikit air

B. Bahan2 hiris
Tomato 1/2 biji
Cili padi 7-10 biji
Cili besar 1-2 biji
Bawang besar 1/2 biji

C. gula..garam..serbuk perasa..limau kasturi atau limau nipis secukupnya..

PROSES PENYEDIAAN
*campur bahan A B C.. letak air mengikut kepekatan yg kita mahu..kemudian curahkan saja air asam tadi ke atas ikan


No comments:

Post a Comment