Ikan
Kembung adalah sejenis ikan laut dalam genus Scomber dan famili Scombridae. Ia
merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai
makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh
tangkapan melampau oleh nelayan komersial.
RESEPI IKAN KEMBUNG AIR ASAM
BAHAN BAHAN
Ikan boleh di kukus/bakar/goreng
tanpa kunyit
A. Bahan2 utk blend
Tomato 1/2 biji
Cili padi 7-10 biji
Cili besar 1-2 biji
Bawang besar 1/2 biji
Belacan 1 inci
Asam jawa 2 sudu
besar atau lebih
Sedikit air
B. Bahan2 hiris
Tomato 1/2 biji
Cili padi 7-10 biji
Cili besar 1-2 biji
Bawang besar 1/2 biji
C.
gula..garam..serbuk perasa..limau kasturi atau limau nipis secukupnya..
PROSES PENYEDIAAN
*campur bahan A B C..
letak air mengikut kepekatan yg kita mahu..kemudian curahkan saja air asam tadi
ke atas ikan
No comments:
Post a Comment