Kuih Makmur
merupakan sejenis kuih yang popular di pantai timur seperti Kelantan dan
Terengganu. Ia merupakan sejenis kuih kering ini berbentuk bebola agak bulat
diperbuat dari ramuan tepung gandum, telur, minyak sapi atau butter dan
mempunyai berintikan kacang tanah bergoreng, atau badam dan sebagainya di
dalamnya. Oleh itu kadang kala ia juga dikenali sebagai biskut makmur. Selain
itu, gula ising digunakan untuk menepung atau menyalut kuih ini, gula kisar
juga dijadikan alternatif sebagai bahan gantian untuk gula ising.
RESEPI
BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
Bahan
untuk doh:
500g tepung gandum
2/3 cawan gula icing
1 tin kecil minyak
sapi
Paper cup
Bahan
untuk inti:
200g kacang tanah,
digoreng tanpa minyak
3/4 cawan gula icing
1 sudu besar mentega
kacang, optional
Bahan untuk salut:
Sedikit gula icing
CARA PENYEDIAAN:
Sangai tepung gandum
dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing. Gaul adunan bersama
minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan
boleh diuli.
Kisar kacang tanah
dan campurkan bersama gula icing dan mentega kacang.
Sukat doh menggunakan
satu sudu besar untuk pastikan mendapat kuih yang sama besar. Kemudian leperkan
dan letakkan inti kacang di tengah. Tutupkan inti dan buat bentuk membujur.
Susun di atas loyang dan
bakar selama 10-15 minit, suhu 150-160 darjah celcius. Kuih mungkin agak lembut
bila disentuh ketika masih panas.
Sejukkan biskut,
salutkan dengan gula icing dan letakkan di dalam paper cup.
Tips
Sangai adalah kaedah
menggoreng tanpa menggunakan minyak. Untuk sangai tepung gandum, tidak perlukan
masa yang lama. Cukup sekadar 4-5 minit sahaja.
No comments:
Post a Comment