Rojak ialah makanan tradisi
buah-buahan dan sayur-sayuran mentah yang dicampur dengan kuah. Makanan ini
mudah ditemui di Malaysia, Singapura dan Indonesia.
RESEPI ROJAK BUAH KUAH PETIS
BAHAN BAHAN
1 biji sengkuang
1 biji mangga
1 biji buah jambu
batu
1 biji nenas
Boleh tambah atau
guna lain2 buahan yg anda suka
Caranya :-
Kupas kulit buah,
kemudian potong kecil ikut kesukaan masing2.
Sos Rojak
Bahannya :-
600 grm gula merah
dimasak dengan 2 cawan air
400 grm gula pasir
1 cawan cili kering
kisar halus (nak pedah boleh lebihkan)
1 botol kicap pekat
(330ml)
1 botol cili sos
(340g)
1 botol otak udang
(240g)
1/2 keping belacan
dihancurkan dengan sedikit air
50grm bijan
300 gram kacang yg
siap ditumbuk
4 cawan air sejuk
Caranya :-
Masak gula merah
dengan 2 cawan air, bila telah mendidih angkat dan ditapis.
Satukan kesemua bahan
dalam periuk kecuali bijan dan kacang tumbuk, kacau rata.
Masak sehingga kuah
memekat. Bila kuah dah pekat masukan bijan, kacau sekata, tutup api.
Kacang tumbuk boleh
di masuk bersama kuah rojak atau ditaburkan diatas kuah rojak apabila hendak
memakannya.
Sejukan kuah dan
simpan kuah rojak didalam bekas kedap udara, kemudian boleh disimpan didalam
peti sejuk...
No comments:
Post a Comment