Kukus
atau stim ialah istilah teknikal untuk fasa gas bagi air yang terbentuk apabila
air mendidih. Secara teknikal, dalam sebutan kimia dan fizik, kukus adalah
halimunan dan tidak boleh dilihat; walau bagaimanapun, dalam bahasa seharian
kata ini kerap digunakan untuk merujuk kabus atau aerosol titisan air yang
terbentuk kerana wap air ini memeluwap pada kehadiran udara (lebih sejuk). Pada
tekanan lebih rendah, seperti di atmosfera atas atau di puncak pergunungan
tinggi, air mendidih pada suhu lebih rendah daripada 100 °C (212 °F) nominal
pada suhu dan tekanan piawai. Jika dipanaskan dengan lanjut, air menjadi kukus
superpanas.
RESEPI IKAN KUKUS ALA HONGKONG
650g (1 ekor) ikan siakap merah, dibersihkan dan dibuang perut
45g bawang putih, dicincang halus
30g halia, dikupas
kulit & dihiris nipis
50g Lee Kum Kee kicap
perasa untuk makanan laut
100g minyak masak
HIASAN
7g daun bawang,
dihiris nipis
10g daun ketumbar,
daun sahaja
Peralatan khas
Pengukus
CARA-CARA
Memasak ikan
Isi ¾ pengukus anda
dengan air, pastikan air tidak sampai lubang pengukus. Tutup pengukus dan
didihkan di atas suhu tinggi.
Perkara penting
adalah menggunakan pinggan yang cukup besar untuk memuatkan ikan anda. Jangan
lupa lihat sama ada ikan dan pinggan tersebut muat di dalam pengukus. Tidak
mengapa jika ikan terkeluar sedikit dari pinggan kecuali anda bercadang untuk
hidangkan di atas pinggan yang sama.
Letakkan ikan di atas
pinggan yang dipilih dan letakkan hirisan halia di dalam perut ikan.
Apabila pengukus anda
sudah boleh digunakan, letakkan pinggan berisi ikan di dalam pengukus. Tutup
dan biar dikukus selama 10 minit. Pemasaan untuk ikan dikukus adalah berbeza
menurut saiz dan jenis ikan yang anda gunakan. Jadi, perkara yang terbaik
adalah melihat sama ada ikan mencapai suhu dalaman 63°C agar ikan masak
sempurna.
Apabila ikan sudah
dimasak, padamkan api dan keluarkan pinggan berisi ikan dari pengukus. Jika
anda menggunakan pinggan yang lain untuk dihidang, hati-hati apabila
memindahkan ikan anda.
MENYEDIAKAN SOS
Panaskan minyak masak
di dalam kuali kecil di atas suhu tinggi.
Apabila minyak sudah
panas, kira-kira 1 minit, masukkan bawang putih dicincang dan goreng sehingga
berwarna keperangan. Kacau untuk pastikan bawang putih masak dengan sekata dan
tidak hangit.
Masukkan bawang putih
ke dalam minyak panas
Apabila bawang putih
sudah bertukar keperangan, kira-kira 1 minit, padamkan api dan pindahkan kuali
ke atas permukaan tahan panas. Masa untuk bawang putih bertukar perang
bergantung pada saiz cincang bawang putih tersebut dan juga suhu minyak serta
kuali. Perhati dengan teliti bawang putih anda untuk melihat perubahan warna.
Bawang putih
keperangan
Masukkan kicap terus
ke dalam kuali dan kacau rata.
Tuang sos ke atas
ikan.
Hias dengan daun
bawang dan ketumbar.
Hidang sementara
panas!
TIP TAMBAHAN
Sebarang ikan isi
putih yang segar sesuai dimasak untuk resipi ini! Anda juga boleh
menggunakan ikan ketutu, ikan bes, ikan bawal dan ikan kod. Jika anda
menyediakan ikan ini semasa perayaan Tahun Baru Cina kali ini, terdapat jenis
ikan tertentu yang dianggap lebih ‘mewah’ seperti ikan kap, ikan kap lumpur
cina atau ikan keli. Jangan lupa untuk suaikan waktu memasak menurut ikan yang
dipilih.
Apabila membeli ikan
segar, beritahu penjual ikan anda mahu mengukus ikan tersebut. Mereka akan
membersihkan dan sediakan ikan itu untuk anda. Mereka akan keluarkan perut,
insang dan sisik. Sirip boleh dibiarkan untuk nilai estetika. Pastikan anda
beritahu penjual ikan anda sama ada mahu buang atau kekalkan sirip ikan.
No comments:
Post a Comment