Wednesday, October 10, 2018

RESEPI SUP KETAM

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.

RESEPI SUP KETAM
BAHAN BAHAN
5 ekor ketam
2-3 biji kentang
1btg carrot
1btg saderi (hiris)
Kiub ayam
Olive oil/minyak biasa

BAHAN TUMBUK:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1incihalia
lada putih (kena lebih)
Daun ketumbar
Bawang goring

PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk semua bahan tumbuk. Panaskan sedikit minyak... Tumis bahan tumbuk sehingga garing.

Masukkan air dan kentang, lobak. Bila kentang/lobak agak empuk, masukkan ketam. Renih dengan api perlahan supaya isi ketam mesra dengan kuah. Masukkan btg saderi.

Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa. taburkan daun ketumbar dan bawang goreng. Siap.

No comments:

Post a Comment