Rebung
buluh merujuk kepada pucuk buluh yang muda dan masih lembut, terutamanya dari
spesies Bambusa vulgaris dan Phyllostachys edulis. Di Asia, ia biasanya ambil
dan dipotong untuk dimasak sebagai lauk, contohnya gulai rebung dan sayur
lodeh.
RESEPI REBUNG GORENG
BAHAN BAHAN
100 gm rebung
100 gm udang basah - dibuang kulit
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 labu bawang besar - dimayang
1 tangkai cili merah - dimayang
2 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan minyak masak
CARA MENYEDIAKAN
Rebung dibersihkan kemudian ditus. Jika menggunakan rebung masam,
rendam terlebih dahulu kemudian buang airnya. Ulang proses ini beberapa kali
untuk kurangkan rasa masamnya.
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang
dimayang. Bila bawang layu, masukkan udang dan kacau rata.
Akhir sekali masukkan rebung, serbuk kunyit, garam dan gula. Kacau
rata selama dua minit dan angkat.
No comments:
Post a Comment