Thursday, October 11, 2018

RESEPI SOLOK PETOLA ULAR

Pokok Petola Ular atau nama saintifiknya Trichosanthes cucumerina merupakan sejenis buah yang dikelaskan sebagai sayuran.Ia biasa dijual di pasar-pasar dan digunakan untuk dimasak sebagai lauk dan dimakan sebagai hidangan bersama nasi

RESEPI SOLOK PETOLA ULAR
BAHAN BAHAN
Petola Ular
Bawang Merah
Lada Hitam
Garam
Gula
Isi Kelapa
Isi Ikan
Sedikit Santan Kelapa

CARA-CARA MEMBUATNYA:
Petola dikikis kulit luarnya..dan di buang isi dlam..jadi mcm trowong..

Tumbuk bawang merah..lada hitam gula garam..bila dah lumat masukkan kelapa putih dan tumbuk biar kelapa tu hancur sikit..

masukkan isiikan yg telah direbus..(boleh juga guna isi ikan mentah..bila di masak bersma petola lagi manis) Gaul sebati..(solok kena agak manis sikit)

Sumbatkan dalam petola dan masak bersama sedikit santan..perasakan dgn garam..gula.


No comments:

Post a Comment