Pokok Petola Ular atau nama saintifiknya Trichosanthes
cucumerina merupakan sejenis buah yang dikelaskan sebagai sayuran.Ia biasa
dijual di pasar-pasar dan digunakan untuk dimasak sebagai lauk dan dimakan
sebagai hidangan bersama nasi
RESEPI
SOLOK PETOLA ULAR
BAHAN BAHANPetola Ular
Bawang Merah
Lada Hitam
Garam
Gula
Isi Kelapa
Isi Ikan
Sedikit Santan Kelapa
CARA-CARA MEMBUATNYA:
Petola dikikis kulit
luarnya..dan di buang isi dlam..jadi mcm trowong..
Tumbuk bawang
merah..lada hitam gula garam..bila dah lumat masukkan kelapa putih dan tumbuk
biar kelapa tu hancur sikit..
masukkan isiikan yg telah
direbus..(boleh juga guna isi ikan mentah..bila di masak bersma petola lagi
manis) Gaul sebati..(solok kena agak manis sikit)
Sumbatkan dalam
petola dan masak bersama sedikit santan..perasakan dgn garam..gula.
No comments:
Post a Comment