Wednesday, October 10, 2018

RESEPI SOTONG KUKUS LIMAU THAI

Masakan Thailand adalah masakan kebangsaan Thailand. Masakan Thailand meletakkan emfasis pada hidangan dihidang ringan dengan komponen aromatik kuat. Masakan Thailand dikenali dengan menjadi pedas. Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand. Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan, manis, masin, dan pahit (sebagai pilihan)


RESEPI SOTONG KUKUS LIMAU THAI
BAHAN BAHAN
sotong
cabai melaka merah, hijau
sos ikan
limau nipis
daun ketumbar (akar sekali)
gula
bawang putih
daun pudina
lengkuas, serai
sotong kukus limau

CARA MASAKAN:
Cuci sotong bersih-bersih
Potong sotong macam dalam gambar tapi jangan sampai putus
Susun sotong dalam bekas untuk kukus, letak lengkuas, serai (potong), akar ketumbar dan sedikit bawang putih
Letakkan atas sotong. sotong kukus limau
Kukus dan buka api paling kuat, dah masak buang air sotong.

BAHAN SOS

Masuk 1 sudu besar gula, 3 sudu besar air limau, 2 1/2 sos ikan, satu ulas bawang putih dan cabai melaka potong. Kacau sehingga hancur.

Sos dah siap tuang atas sotong yang kita kukus tadi, angkat dan taburkan daun ketumbar dan daun pudina hias dengan potong sedikit limau nipis2 letak atas.


No comments:

Post a Comment