Korma
(dari Turki kavurma), juga dieja kormaa, qorma, khorma, atau kurma, adalah
hidangan yang berasal dari Asia Tengah yang terdiri daripada daging atau
sayur-sayuran tumis dalam sos berempah dibuat dengan yogurt, krim, kacang atau
pes biji.
BAHAN BAHAN
- 1 kg daging di potong ketul2, gaulkan
- bersama serbuk jintan putih dan garam. Perap dalam 1/2 jam
- 5 sudu besar serbuk kurma
- 1 kuib knorr ayam
- 2 cawan air (lebih kalau ingin berkuah)
- 3 sudu besar mentega
- Garam secukup rasa
- Minyak sedikit 1 sudu besar untuk menumis
- 2 biji ubi kentang di potong dadu
- 1 lobak merah di potong dadu
- 2 sudah bawang merah goreng
- 1/2 mangkuk gajus goreng
- 2 batang cili hijau di belah empat rendam dalam air sejuk
BAHAN KISAR
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 1 inci halia
- 5 ulas bawang putih
- 10 biji badam yang sudah di sanggai
- 10 biji gajus yang sudah di sanggai
- 5 biji cili api (lebih kalau ingin pedas lagi)
- 2 tangkai daun ketumbar bersama akar2 nya
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan kuali dan cairkan mentega. Kemudian letakan bahan yang di kisar halus. Tumis hingga ia bangkit aroma nya.
- Letakan serbuk rempah kurma dan 1 kuib knorr ayam, gaulkan rata2 dan sebati.
- Masukan daging yang sudah di goreng dan air 2 cawan. Biarkan ia masakan di api kecil sudah daging masak dan empuk.
- Pertengahan masak masukkan ubi kentang dan lobak merah.
- Letakan cili hijau yang di belah dua bersama daun ketumbar.
- Rasa kuah nya, letakan garam secukup rasa. Bila kuah mula pekat, tutup api. Sajikan bersama gajus goreng.
No comments:
Post a Comment