Wednesday, October 10, 2018

RESEPI KURMA DAGING KLASIK

Korma (dari Turki kavurma), juga dieja kormaa, qorma, khorma, atau kurma, adalah hidangan yang berasal dari Asia Tengah yang terdiri daripada daging atau sayur-sayuran tumis dalam sos berempah dibuat dengan yogurt, krim, kacang atau pes biji.
BAHAN BAHAN
  • 1 kg daging di potong ketul2, gaulkan
  • bersama serbuk jintan putih dan garam. Perap dalam 1/2 jam
  • 5 sudu besar serbuk kurma
  • 1 kuib knorr ayam
  • 2 cawan air (lebih kalau ingin berkuah)
  • 3 sudu besar mentega
  • Garam secukup rasa
  • Minyak sedikit 1 sudu besar untuk menumis
  • 2 biji ubi kentang di potong dadu
  • 1 lobak merah di potong dadu
  • 2 sudah bawang merah goreng
  • 1/2 mangkuk gajus goreng
  • 2 batang cili hijau di belah empat rendam dalam air sejuk

BAHAN KISAR
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 5 ulas bawang putih
  • 10 biji badam yang sudah di sanggai
  • 10 biji gajus yang sudah di sanggai
  • 5 biji cili api (lebih kalau ingin pedas lagi)
  • 2 tangkai daun ketumbar bersama akar2 nya

PROSES PENYEDIAAN
  1. Panaskan kuali dan cairkan mentega. Kemudian letakan bahan yang di kisar halus. Tumis hingga ia bangkit aroma nya. 
  2. Letakan serbuk rempah kurma dan 1 kuib knorr ayam, gaulkan rata2 dan sebati. 
  3. Masukan daging yang sudah di goreng dan air 2 cawan. Biarkan ia masakan di api kecil sudah daging masak dan empuk.
  4. Pertengahan masak  masukkan ubi kentang dan lobak merah. 
  5. Letakan cili hijau yang di belah dua bersama daun ketumbar. 
  6. Rasa kuah nya, letakan garam secukup rasa. Bila kuah mula pekat, tutup api. Sajikan bersama gajus goreng.

No comments:

Post a Comment