Monday, October 08, 2018

RESEPI FISH AND CHIP

Ikan dan kentang goreng (Bahasa Inggeris: fish and chips) ialah sejenis makanan bawa pulang yang berasal dari United Kingdom. Ia terdiri dari ikan goreng jeluk (biasanya ikan kod, ikan hadok atau ikan sebelah) dalam tepung sadur atau serbuk roti dengan kentang gorengpotongan jejari.
Tradisi masyhur mengaitkan makanan ini dengan United Kingdom; dan ikan dan kentang goreng tetap menjadi masyhur di United Kingdom dan di kawasan-kawasan yang dijajah oleh orang dari UK pada abad ke-19, seperti Australia, New Zealand, dan sebahagian dari Amerika Utara (New England, Barat Daya Pasifik dan Kanada umumnya). Ikan dan kentang goreng juga agak masyhur di Republik Ireland dan Afrika Selatan. Kedai di Denmark dan di sesetengah pekan pantai di Norway menghidang filet goreng. Di Belanda, makanan filet goreng jeluk bersadur yang masyhur digelar lekkerbek kadangkala dihidang dengan kentang goreng

RESEPI FISH AND CHIP
BAHAN BAHAN DIPERAP
2 ikan dori/kod/ikan sebelah sederhana besar
serbuk lada hitam
garam
tepung gandum secukupnya

Cara perap:
Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan keringkan sedikit guna paper towel.

Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam.

Salut tepung gandum secukupnya pada kedua-dua belah ikan (pastikan tepung disalut betul-betul supaya batter/adunan nanti boleh lekat kat ikan nanti). Ketepikan.

BAHAN BATTER/ADUNAN:
1 cawan air
1 biji telur
1/4st soda bikarbonat
serbuk kunyit
garam
tepung gandum secukupnya

Cara:
Campur kesemua bahan-bahan adunan hingga sebati dan tidak berketul. Konsistensi yang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti.

Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Dah panas, celup ikan ke dalam adunan. Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak.

Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan lebihan minyak.

Sedia dihidang dengan kentang goreng, coleslaw, lettuce, dan tomato segar.

Note :

*adunan tak kembang masa goreng, tambah baking soda atau telur.

*ikan lambat masak dan nampak soggy/basah, maknanya minyak tak cukup panas.

*adunan tak lekat pada ikan semasa memasak, ikannya kurang disalut tepung semasa diperap.


No comments:

Post a Comment