Karipap
merupakan sejenis makanan yang popular di Indonesia, Malaysia, Thailand dan
Singapura. Ia terdapat dalam pelbagai perasa, bergantung kepada inti di
dalamnya. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Ubi kentang sering
digunakan sebagai inti karipap, adakalanya inti ubi keledek juga digunakan.
Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut, yang menggunakan serbuk kari
sebagai bahan perasa. Adakalanya sekarang, inti karipap boleh digunakan dengan
lada hitam. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap, dikenali sebagai temosa.
RESEPI
KARIPAP BASAH
BAHAN BAHAN UNTUK KULIT
KARIPAP
2cawan tepung
gandum(saya guna tepung sejuk dari peti ais)
2-sudu besar marjerin
1/2 cawan air
dibancuh dengan sedikit garam
CARA MEMBUATNYA PULA,
Ramas tepung dengan
marjerin sampai sebati. Tuangkan sedikit demi sedikit air dan uli sampai jadi
doh..Ok siap..
Karipap nanti digoreng dgn api
sederhana ya...
BAHAN BAHAN UNTUK INTI
1batang timun dikupas
kulit,dibuang biji dan dihiris halus panjang..
1/2 batang lobak
merah diparut seperti cheese
2-3 genggam tauge
1 buku tauhu
dihancurkan(jgn hancur sgt)
1 labu bawang besar
dipotong dadu(tak letak pun takpe)
Maggie cukup rasa(tak
letak pun takpe)
CARA MEBUAT INTI NI ADA DUA
VERSI..
Satu,kalau ikut
selera saya inti ni ditumis sebentar.. tumiskan bawang dulu,baru letak sayur
mayur dan padankan dgn maggie cukup rasa.tak payah masin sangat..cukup cukup
je..
Kedua, inti ni digaul
sebati dan diletakkan fresh gitu kedlm karipap.. tak perlu dimasak. Ikut
selera masing masing ya.
BAHAN BAHAN UNTUK SOS PULA
500ml cili kering dah
dikisar(cair sikit ye)
1 genggam udang
kering dikisar
10-12ulas bawang
putih ditumbuk halus
1 cawan 1/2
gula pasir( boleh kurangkan)
3 sudu besar gula
perang
Maggie cukup rasa
secukupnya
3 sudu besar
cuka(agak agakla rasa masam nya)
Bijan putih sebagai
hiasan(sangai dulu)
CARANYA PULA..
Tumis bawang putih
sampai garing,jgn hangus ya...
Masukan cili dan
udang kering.
Biarkan mendidih.
Baru masukan gula
pasir, gula perang, cuka dan maggie cukup rasa.
Biar mendidih sampai
sos pekat.
Ok siap..
Bolehlah salutkan dgn
karipap tadi.
No comments:
Post a Comment