Thursday, October 11, 2018

RESEPI KARIPAP BASAH

Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura. Ia terdapat dalam pelbagai perasa, bergantung kepada inti di dalamnya. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap, adakalanya inti ubi keledek juga digunakan. Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut, yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa. Adakalanya sekarang, inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap, dikenali sebagai temosa.


RESEPI KARIPAP BASAH
BAHAN BAHAN UNTUK KULIT KARIPAP
2cawan tepung gandum(saya guna tepung sejuk dari peti ais)
2-sudu besar marjerin
1/2  cawan air dibancuh dengan sedikit garam

CARA MEMBUATNYA PULA,
Ramas tepung dengan marjerin sampai sebati. Tuangkan sedikit demi sedikit air dan uli sampai jadi doh..Ok siap..

Karipap nanti digoreng dgn api sederhana ya...

BAHAN BAHAN UNTUK INTI
1batang timun dikupas kulit,dibuang biji dan dihiris halus panjang..
1/2 batang lobak merah diparut seperti cheese
2-3 genggam tauge
1 buku tauhu dihancurkan(jgn hancur sgt)
1 labu bawang besar dipotong dadu(tak letak pun takpe)
Maggie cukup rasa(tak letak pun takpe)

CARA MEBUAT INTI NI ADA DUA VERSI..
Satu,kalau ikut selera saya inti ni ditumis sebentar.. tumiskan bawang dulu,baru letak sayur mayur dan padankan dgn maggie cukup rasa.tak payah masin sangat..cukup cukup je..

Kedua, inti ni digaul sebati dan diletakkan  fresh gitu kedlm karipap.. tak perlu dimasak. Ikut selera masing masing ya.

BAHAN BAHAN UNTUK SOS PULA
500ml cili kering dah dikisar(cair sikit ye)
1 genggam udang kering dikisar
10-12ulas bawang putih ditumbuk halus
1 cawan 1/2  gula pasir( boleh kurangkan)
3 sudu besar gula perang
Maggie cukup rasa secukupnya
3 sudu besar cuka(agak agakla rasa masam nya)
Bijan putih sebagai hiasan(sangai dulu)

CARANYA PULA..
Tumis bawang putih sampai garing,jgn hangus ya...
Masukan cili dan udang kering.
Biarkan mendidih.
Baru masukan gula pasir, gula perang, cuka dan maggie cukup rasa.
Biar mendidih sampai sos pekat.
Ok siap..
Bolehlah salutkan dgn karipap tadi.

No comments:

Post a Comment