Wednesday, October 10, 2018

RESEPI LEMON CHICKEN

Asal tepat dari lemon masih misteri, walaupun dianggap secara meluas bahawa lemon pertama tumbuh di India, utara Burma dan China.Di Asia Tenggara dan Selatan, ia dikenali kerana sifat antiseptik dan digunakan sebagai penawar untuk pelbagai racun. Lemon masuk ke Eropah (di dekat Itali selatan) paling lambat pada abad ke-1 Masihi, pada masa Rom Kuno. Namun, tidak banyak yang ditanam. Lemon kemudian diperkenalkan ke Parsi dan kemudian ke Iraq dan Mesir sekitar tahun 700. Lemon pertama kali tercatat dalam kesusasteraan dalam risalah Arab abad ke-10 mengenai pertanian, dan juga digunakan sebagai tanaman hias di kebun Islam awal. Ia diedarkan secara meluas di seluruh dunia Arab dan wilayah Mediterranean antara 1000 dan 1150 M. Asal genetik lemon bagaimanapin, dilaporkan merupakan hibrid antara oren pahit dan sitron
BAHAN-BAHAN (PERAPAN AYAM):
  • Paha ayam (dipotong)
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • Tepung jagung
  • Beg Zip-loc

BAHAN-BAHAN (SOS):
  • 1 cawan stok ayam
  • 4 sudu besar madu
  • 2 sudu besar gula
  • 4 sudu besar jus lemon
  • 1 sudu kecil kicap masin
  • 1/4 sudu kecil garam
  • Hirisan lemon

BAHAN-BAHAN (TOPPING):
  • Bijan
  • Daun bawang

CARA-CARA:
  • Perap ayam dengan telur, kicap masin dan lada sulah selama 30 minit.
  • Masukkan ayam ke dalam beg zip-loc dan masukkan tepung jagung.
  • Goncang hingga ayam disalut tepung.
  • Goreng hingga keemasan.
  • Untuk sos, didihkan stok ayam dan masukkan madu, gula, jus lemon, kicap masin, garam dan hirisan lemon.
  • Biar didih hingga pekat.
  • Hidangkan ayam dengan sos lemon, daun bawang dan bijan


No comments:

Post a Comment