Wednesday, October 10, 2018

RESEPI SOTONG SUMBAT PULUT BERSAMA KUAH PERCIK

Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat adalah sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. Beras pulut ini akan dimasak bersama santan sebelum disumbat ke dalam sotong sebelum dihidang dengan kuah santan.Pulut beras merah juga digunakan bagi membuat ketupat sotong.


RESEPI SOTONG SUMBAT PULUT BERSAMA KUAH PERCIK

BAHAN BAHAN
600gm sotong putih
2 cawan beras pulut | rendam 1 jam
1 1/2 cawan santan kelapa
Garam secukup rasa

BAHAN SOS PERCIK:
10gm bawang putih
30gm bawang merah
30gm halia
5 batang serai
5 tangkai cili merah
20gm kunyit hidup
10gm lengkuas
2 keping asam gelugor
40gm gula Melaka
100ml santan
100ml minyak
Garam secukup rasa
Lidi secukupnya

CARA MEMASAK:
Kukus beras pulut hingga setengah masak, angkat dan gaulkan bersama santan yang telah dicampur dengan garam dan kukus lagi hingga masak.

Sumbat pulut yang telah siap dimasak dalam sotong dan sematkan bahagian hujungnya dengan lidi.

Panggang sotong hingga masak.

Untuk sosnya, kisar halus bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, serai cili merah, lengkuas.

Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak dan naik bau.

Masukkan asam gelugor, gula Melaka dan santan.

Masak hingga sos pekat dan perasakan dengan garam.

Curah sos pekat atas sotong panggang. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment