Ketupat sotong atau juga dikenali
sebagai sotong sumbat adalah sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak
dalam santan pekat. Beras pulut ini akan dimasak bersama santan sebelum
disumbat ke dalam sotong sebelum dihidang dengan kuah santan.Pulut beras merah
juga digunakan bagi membuat ketupat sotong.
RESEPI SOTONG SUMBAT PULUT BERSAMA
KUAH PERCIK
BAHAN BAHAN
600gm sotong putih
2 cawan beras pulut |
rendam 1 jam
1 1/2 cawan santan
kelapa
Garam secukup rasa
BAHAN SOS PERCIK:
10gm bawang putih
30gm bawang merah
30gm halia
5 batang serai
5 tangkai cili merah
20gm kunyit hidup
10gm lengkuas
2 keping asam gelugor
40gm gula Melaka
100ml santan
100ml minyak
Garam secukup rasa
Lidi secukupnya
CARA MEMASAK:
Kukus beras pulut
hingga setengah masak, angkat dan gaulkan bersama santan yang telah dicampur
dengan garam dan kukus lagi hingga masak.
Sumbat pulut yang telah siap
dimasak dalam sotong dan sematkan bahagian hujungnya dengan lidi.
Panggang sotong hingga masak.
Untuk sosnya, kisar halus bawang
merah, bawang putih, halia, kunyit, serai cili merah, lengkuas.
Panaskan minyak, tumis bahan
kisar hingga naik minyak dan naik bau.
Masukkan asam gelugor, gula
Melaka dan santan.
Masak hingga sos pekat dan
perasakan dengan garam.
Curah sos pekat atas sotong
panggang. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment