Monday, October 08, 2018

RESEPI PERIA GORENG

Peria katak (bahasa Inggeris: bitter gourd, bitter melon, balsam pear atau balsam apple) ialah pokok menjalar subtropika daripada famili Cucurbitaceae yang dikenali sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan. Pokok ini banyak ditumbuh di Asia Selatan, Asia Tenggara, China, dan Caribbean untuk buahnya yang boleh dimakan dan yang merupakan sayur yang paling pahit di dunia. Tempat asalnya tidak diketahui kecuali pokok ini berasal dari kawasan tropika. Nama botaninya Momordica charantia.


RESEPI PERIA GORENG
BAHAN BAHAN

Saya pkai peria katak dalam 2 bji yg besar.
Bwg besar 1biji*
Bwg putih 3 ulas*
Cili padi 15 biji *( xsuka pedas boleh kurangkan)
Ikan bilis agak2 skit je nak bg manis*
Udang klau xde pun takper.
Sos tiram 1 sdu besar .
Telur sebiji.
Perasa.

Tumbuk bahan2 bertanda tu. Tumis mcam biasa dan perasakan. Last sekali pecahkan telur.. * Jangan masak terlampau lama. Sambil dukung anak pun boleh buat kan


No comments:

Post a Comment