Sunday, September 22, 2019

KEK KACANG TANAH


BAHAN BAHAN
Loyang 22-23 cm
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur Gred B
1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
200 g mentega
1  1/4 cawan brown sugar  (DJ guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar)
2 sudu kecil esen vanilla

CARA PENYEDIAAN
  • Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega.
  • Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
  • Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
  • Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
  • Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  • Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
  • Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.


No comments:

Post a Comment