Sunday, September 22, 2019

TALAPIA MASAK LEMAK CILI API


BAHAN-BAHAN:
15 biji cili api (tak suka pedas boleh kurangkan)
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
(blend kan bahan di atas)
2 cawan santan pekat
Ikan talapia - kalau nak hilang hanyir,gaulgaram n serbuk lada hitam
Gorengkan sekejap
(cik ngah amik bahagian kepala je
Sebab besar sangat,dlm 500g gak la)
2 batang serai-ketuk je
Sehelai daun kunyit-carik2 kan
2 biji lada merah-belah tengah jgn putus,buang biji
Garam

PROSES PENYEDIAAN

  • Masukkan ikan dalam periuk,jangan nyalakan api dulu
  • Masukkan bahan blend dan santan pekat
  • Jerangkan atas api,sentiasa kacau supaya santan tak berketul
  • Masukkan serai dan daun kunyit. Biarkan menggelegak
  • Masukkan cili merah
  • Perasakan dengan garam. Siap

No comments:

Post a Comment