BAHAN-BAHAN:
15 biji cili api (tak suka
pedas boleh kurangkan)
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
(blend kan bahan di atas)
2 cawan santan pekat
Ikan talapia - kalau nak
hilang hanyir,gaulgaram n serbuk lada hitam
Gorengkan sekejap
(cik ngah amik bahagian
kepala je
Sebab besar sangat,dlm 500g
gak la)
2 batang serai-ketuk je
Sehelai daun kunyit-carik2
kan
2 biji lada merah-belah
tengah jgn putus,buang biji
Garam
PROSES PENYEDIAAN
- Masukkan ikan dalam periuk,jangan nyalakan api dulu
- Masukkan bahan blend dan santan pekat
- Jerangkan atas api,sentiasa kacau supaya santan tak berketul
- Masukkan serai dan daun kunyit. Biarkan menggelegak
- Masukkan cili merah
- Perasakan dengan garam. Siap
No comments:
Post a Comment