1 kg kerang
2 biji limau nipis - perah ambil jus
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos ikan
Air asam jawa - biar pekat sikit
Garam
Serbuk perasa
Tomato cherry - belah 2
Daun ketumbar - hiris
BAHAN DITUMBUK
4 tangkai cili padi hijau
4 tangkai cili padi merah
3 ulas bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
Kerang dibasuh bersih. Masakkan air hingga mendidih. Selepas mendidih, baru dimasukkan kerang dan dikacau dalam beberapa minit.
Kemudian tuang ketulan ais ke dalamnya. Kacau lagi dalam 20-30 saat. Buang air dan tinggalkan ketulan ais sahaja. Tutup api dan bolehlah dikopek kerang. Itu petua untuk menjadikan kerang kita tidak kecut.
Masukkan semua bahan lain dalam bahan tumbuk. Gaul rata. Gaul kerang dengan semua bahan di atas.
Akhir sekali, masukkan buah tomato dan daun ketumbar serta tabur sedikit serbuk perasa, jika suka. Siaaap.
No comments:
Post a Comment