Saturday, September 28, 2019

RESEPI KERABU TOMATO

BAHAN BAHAN
3 biji buah tomato 
1 biji bawang besar - dipotong nipis
2 biji cili merah *
3 biji cili padi * (Pilihan jika suka pedas)
Sedikit belacan & garam *
1 sudu kecil gula

CARA MEMBUAT

  • Buah tomato dipotong nipis-nipis & masukkan kedalam satu bekas. Ketepikan.
  • Tumbuk bahan-bahan bertanda* sehingga lumat. (Seeloknya  tumbuk dengan lesong batu...jangan guna blander)
  • Masukkan bahan tumbuk ini kedalam bekas tomato tadi.
  • Masukkan juga bawang besar yang telah dihiris, bersama dengan gula.
  • Gaulkan tomato, kemudian simpan tomato dalam peti sejuk, supaya dia sebati.
  • Simpan sekurang-kurangnya 20 minit.
  • Hidangakan kerabu tomato nie bersama nasi putih panas-panas atau
  • enak dimakan bersama nasi tomato. 


No comments:

Post a Comment