BAHAN BAHAN
3 biji buah tomato
1 biji bawang besar - dipotong nipis
2 biji cili merah *
3 biji cili padi * (Pilihan jika suka pedas)
Sedikit belacan & garam *
1 sudu kecil gula
CARA MEMBUAT
- Buah tomato dipotong nipis-nipis & masukkan kedalam satu bekas. Ketepikan.
- Tumbuk bahan-bahan bertanda* sehingga lumat. (Seeloknya tumbuk dengan lesong batu...jangan guna blander)
- Masukkan bahan tumbuk ini kedalam bekas tomato tadi.
- Masukkan juga bawang besar yang telah dihiris, bersama dengan gula.
- Gaulkan tomato, kemudian simpan tomato dalam peti sejuk, supaya dia sebati.
- Simpan sekurang-kurangnya 20 minit.
- Hidangakan kerabu tomato nie bersama nasi putih panas-panas atau
- enak dimakan bersama nasi tomato.
No comments:
Post a Comment