Saturday, September 28, 2019

RESEPI KERABU SARE

BAHAN-BAHAN:
200 gm sare – rendam 8 jam

BAHAN KISAR
8 tangkai cili kering – kisar
6 ulas bawang merah – kisar
2 ulas bawang putih – kisar
1 cm halia – kisar
1 cawan santan pekat
½ sudu besar budu
3 sudu kecil minyak masak
1 sudu kecil cuka

BAHAN SAMBAL KELAPA
½ biji kelapa parut
5 tangkai cili merah – hiris
1 ekor ikan kembung – rebus ambil isi
1 cm halia
½ sudu kecil garam

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak, tumis cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar hingga naik bau dan terbit minyak.
  • Masukkan budu dan cuka. Kacau sebati.
  • Masukkan santan dan kacau hinggapekat.Ketepikan.

UNTUK MEMBUAT SAMBAL KELAPA

  • Sangai kelapa hingga bertukar warna keperang-perangan.
  • Tumbuk ikan rebus bersama garam dan halia.Gaul kelapa, cili merah dan ikan yang telah ditumbuk rata.
  • Hidangkan bersama kuah tumisan dan kerabu sare.
  • Gaulkan sambal kelapa, kuah tumis dan sare.

No comments:

Post a Comment