200 gm sare – rendam 8 jam
BAHAN KISAR
8 tangkai cili kering – kisar
6 ulas bawang merah – kisar
2 ulas bawang putih – kisar
1 cm halia – kisar
1 cawan santan pekat
½ sudu besar budu
3 sudu kecil minyak masak
1 sudu kecil cuka
BAHAN SAMBAL KELAPA
½ biji kelapa parut
5 tangkai cili merah – hiris
1 ekor ikan kembung – rebus ambil isi
1 cm halia
½ sudu kecil garam
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak, tumis cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar hingga naik bau dan terbit minyak.
- Masukkan budu dan cuka. Kacau sebati.
- Masukkan santan dan kacau hinggapekat.Ketepikan.
UNTUK MEMBUAT SAMBAL KELAPA
- Sangai kelapa hingga bertukar warna keperang-perangan.
- Tumbuk ikan rebus bersama garam dan halia.Gaul kelapa, cili merah dan ikan yang telah ditumbuk rata.
- Hidangkan bersama kuah tumisan dan kerabu sare.
- Gaulkan sambal kelapa, kuah tumis dan sare.
No comments:
Post a Comment