Resepi mudah dan ringkas bagi penggemar sotong.Olahan dan gabungan dengan petai menjadikan menu ini wajib cuba.
BAHAN BAHAN
4 sudu besar cili kisar
4 biji bawang kecil@ 1/2 biji bawang besar saiz kecil
2 ulas bawang putih
secubit garam
1/2 sudu besar gula
sedikit petai yang telah dibuang kulit putihnya
1/2 sudu besar gula merah
400gram sotong yang dipotong sederhana
1/2 biji bawang besar ( dihiris kasar)
sedikit air asam jawa
4 sudu besar cili kisar
4 biji bawang kecil@ 1/2 biji bawang besar saiz kecil
2 ulas bawang putih
secubit garam
1/2 sudu besar gula
sedikit petai yang telah dibuang kulit putihnya
1/2 sudu besar gula merah
400gram sotong yang dipotong sederhana
1/2 biji bawang besar ( dihiris kasar)
sedikit air asam jawa
CARA CARANYA
1. Tumbuk bawang putih dan bawang merah menggunakan lesung batu sehinga lumat, ketepikan
2 Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali dan tumis bawang yang telah ditumbuk tadi, masukkan juga cili kisar dan sedikit belacan, setelah bahan tumisan agak garing masukkan petai. Kacau sebati. Masukkan juga 1/2 cawan air.
4. Setelah petai agak empuk, baru masukkan sotong, biarkan agak mendidih dan sotong masak sepenuhnya, baru masukkan air asam jawa dan gula merah, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam
5. Akhir sekali baru masukkan hirisan bawang besar, kacau sebati, setelah bawang besar agak layu, angkat dan sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment