Wednesday, November 29, 2017

RESEPI AYAM MASAK CILI

CHILI
Cili (nama saintifik Capsicum spp.) ialah sejenis sayuran berbuah daripada keluarga Solanaceae. Ia dipercayai berasal dari Mexico dan Amerika Selatan dan telah ditanam secara meluas serata dunia terutamanya kawasan beriklim tropika. Ia terdiri daripada pelbagai spesis dan varieti. Namanya berasal dari bahasa Nahuatl melalui terbitan perkataan bahasa Sepanyol Chile. Ia juga dikenali sebagai lada (Malaysia Pantai Timur) dan cabai (Malaysia Utara) serta meriam lada secupak.
Nama Lada juga merupakan asas kepada nama rempah lada hitam dan lada putih kerana rasa pedasnya, walaupun ia adalah spesis yang berlainan sama sekali.Di Malaysia, kebanyakan cili ditanam di kawasan tanah rendah.

RESEPI AYAM MASAK CILI
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
300 g isi ayam
5 biji cili merah
20 biji cili padi
2 sudu besar cili mesin(kering)
2 ulas bawang putih-tumbuk
sos tiram
garam
gula

PROSES MASAK
Kisar cili merah n cili padi, jgn terlalu halus panaskan minyak, goreng ayam dulu .ketepikan sekejap

Masukkan bawang putih bersama yam tadi...goreng kejapmasuk pulak cili merah, cile padi dan cili mesin tadi...goreng hingga garing gaulkan bersama ayam, tambah sos tiram, garam n gula.



No comments:

Post a Comment