TUMIS
Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak
dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut
menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis,
bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar
panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai
kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan
cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.
RESEPI SAWI TUMIS KICAP
BAHAN BAHAN
Sawi di potong mengikut size kecil
Batang sawi di hiris halus.
1 biji telur
1 keping fish cake di hiris
4 biji bawang putih di ketuk
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap cair
Air
Perasa
PROSES MASAK
Panaskan kuali dan masuk sedikit minyak
masak. Tumiskan bawang putih sehingga garing dan wangi.
Masukkan fish cake. Masukkan sos
tiram dan juga kicap cair Masukkan sedikit air masak
Pecahkan sebiji telur dan kacau rata.
Masukkan perasa secubit rasa. Kacau
rata.
Akhir sekali masukkan sayur dan gaul
sehingga rata.Tak Bila sayur dah cukup masak. Boleh di angkat dan di hidang.
No comments:
Post a Comment