SUP
Sup adalah makanan
cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk),
yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan
stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan
bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak,
membentuk air rebusan atau kaldu.
RESEPI SUP GEAR BOX
BAHAN BAHAN
Kaki lembu dipotong
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Perencah Sup serbuk
Rempah menumis
Garam
Bawang goreng
Daun sup
PROSES
MASAK
Kaki lembu direbus
hingga empuk.
Tumis bawang merah,
bawang putih dan halia yang dihiris bersama kayu manis, bunga lawang. Bila garing, masukkan rencah sup serbuk.
Goreng dengan api perlahan hingga garing dan berbau wangi.
Selepas itu, tuangkan
semuanya ke dalam periuk tulang kaki tadi.
Masukkan garam dan serbuk perasa.
No comments:
Post a Comment