SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan
biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat
berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
RESEPI SAMBAL UDANG
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
500gm udang batu / udang keropok saiz
kecil
Bahan yang di kisar kasar.
3 helai daun limau purut
sedikit garam
gula
BAHAN KISAR
10 biji cili merah
1 biji bawang putih
1 biji bawang merah
sedikit belacan.
PROSES MASAK
Panaskan kuali dan masukkan minyak
masak untuk menumis. Bila minyak dah panas, masukan bahan yang di kisar kasar
tadi ke dalam kuali Tumis sehingga terbit bau wangi
Masukkan udang tadi dan gaul sehingga
rata. Masukkan sekali daun limau purut, garam dan gula jika mahu. Gaul kesemuanya. Siap
No comments:
Post a Comment