GORENG
Goreng ialah satu
proses memasak dengan menggunakan minyak, lemak(mentega), garam atau pasir.
Umumnya di Malaysia, kebanyakan pengguna menggunakan minyak dari kelapa sawit
untuk menggoreng tetapi ada pilihan minyak yang lain seperti minyak bunga
matahari, minyak jagung, minyak kelapa dan minyak zaitun. Minyak kelapa sawit
lebih banyak digunakan kerana mudah didapati dan lebih murah. Suhu gorengan
hendaklah dikawal secara betul untuk memastikan masakan dimasak dengan betul
dan sedap. Menggoreng dengan minyak yang SEDIKIT dikatakan digoreng secara
tohor.
Goreng penuh ialah
menggoreng dengan minyak yang banyak.Goreng celup tepung ialah makanan yang
disaluti tepung sebelum digoreng contohnya ikan goreng celup, sotong goreng
celup, pisang goreng, keledek goreng, sukun goreng, cempedak goreng dan ayam
goreng. Di China dan India, buah berangan atau kacang tanah digoreng dengan
pasir panas atau garam panas.
RESEPI DAGING GORENG
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
300 g daging potong
kecik..ela suka lebar n nipis
1 labu bwg besar,
hiris
3 tangkai cili
merah, potong serong
garam
serbuk kunyit
PROSES
MASAK
Gaul daging ngan
garan kunyi. Panaskan kuali, terus letak daging.biar sehingga kering semua
airnya
Masukkan minyak,
goreng hingga sedikit garing. masukkan bawang dan cili merah. kacau rata.siap.
No comments:
Post a Comment