PINDANG
Pindang merupakan
hasil olahan ikan dengan cara kombinasi perebusan (pemasakan) dan penggaraman. Produk
yang dihasilkan merupakan produk awetan ikan dengan kadar garam rendah.
pindang memiliki pengertian "ikan yg
digarami dan dibumbui kemudian diasapi atau direbus sampai kering agar dapat
tahan lama".Setelah selesai pemasakan, biasanya wadah di mana ikan disusun
langsung digunakan sebagai wadah penyimpanan dan pengangkutan untuk dipasarkan.
RESEPI MASAK PINDANG
IKAN PARI
sekadar hiasan |
BAHAN BAHAN
6 ketul ikan pari
2 biji tomato
sedikit daun kesum
1 batang serai
1 keping asam
keping
sedikit air
Garam
BAHAN DITUMBUK SEDIKIT
2 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
PROSES MASAK
Tumbuk bahan separuh
lumat. Masukkan ke dalam periuk.
Masukkan air,
serai, asam keping dan daun kesum ke dalam periuk.
Panaskan sehingga
mendidih. Masukkan garam secukup rasa.Masukkan ikan dan apabila ikan sudah
masak, masukkan tomato dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment