KARI
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di
Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara
yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang
berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang
benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat
oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian,
hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian
dalam bahasa asli masing-masing di sana.
RESEPI KARI UDANG
BAHAN BAHAN
1 kilo udang sederhana besar di
bersihkan
3 biji kentang kupas kulitnya dan di
belah 4
BAHAN UNTUK DIKISAR
5 biji bawang kecil
6 biji bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu cili kisar
3 sudu makan rempah kari ikan
sedikit air
BAHAN UNTUK MENUMIS
3 biji bawang kecil dihiris
5 biji bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 biji santan pekat
Garam secukup rasa
PROSES MASAK
Panaskan kuali dan masukkan minyak
masak. Tumiskan bahan menumis sehingga
terbit bau wangi.
Bila bahan menumis dah wangi,
masukkan bahan kisar dan tumis sehingga masak. Masukkan tomato, sedikit air dan
biarkan mendidih sehingga kentang empuk.
Bila kentang dah empuk, masukkan
udang dan juga santan pekat.
Gaul rata sehingga udang masak dan
santan mendidih.Masukkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment