SOS IKAN
Sos ikan adalah cecair berwarna kuning gelap yang diekstrak daripada
pemeraman ikan dengan garam laut. Ia digunakan sebagai perasa dalam pelbagai
masakan. Sos ikan adalah bahan ruji dalam banyak budaya di Asia Tenggara dan
kawasan pantai Asia Timur, dan digunakan dengan meluas dalam masakan Kemboja,
Filipina, Thailand, Laos and Vietnam, Malaysia
RESEPI IKAN KERISI MASAK ASAM SOS IKAN
BAHAN BAHAN
3 ekor ikan disiang bersih
Perap kan bersama garam dan kunyit.
Goreng kan hingga garing dan
ketepikan.
BAHAN TUMISAN
1 biji bawang holand di hiris kasar
1 biji buah tomato potong 2
10 biji cili api to hiris kasar
1 batang serai
1 inci halia di hiris
1 sudu makan sos ikan
PROSES MASAK
Sediakan kuali dan masukkan minyak
masak.Tumis kan bahan di atas kecuali sos ikan
Bila dah layu, masukkan sos ikan dan
sedikit air dan biarkan didih. Kacau rata kesemua bahan, bila dah didih,
tuangkan kan atas ikan tadi.
No comments:
Post a Comment