Ayam masak merah
adalah hidangan tradisional Malaysia. Ini secara harfiah bermaksud ayam merah yang
dimasak dalam bahasa Inggeris. Ia adalah casserole keping ayam dalam tomato. Potongan
ayam pertama digoreng ke coklat keemasan lalu perlahan-lahan digali dalam sos
tomato pedas. Kacang kadang-kadang ditambah ke dalam hidangan, dan ia dihiasi
dengan daun limau kaffir cincang serta ketumbar. Ia sering dipasangkan dengan
nasi tomato - beras dimasak dengan sos tomato atau pasta, susu, rempah kering,
dan bawang putih, bawang dan halia.
RESEPI AYAM MASAK MERAH
BERKUAH
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam -
potong kecil dan goreng
rempah tumis - 4
sekawan
3 sudu besar cili
kering/ cili boh
1 tin kecil tomato
puree
1 cawan tomato sos
5 sudu besar madu
5 cm halia -
dimayang
6-8 ulas bawang
putih - dimayang
10 ulas bawang
merah - dimayang
4 labu bawang besar
- dihiris bulat
1/2 cawan susu cair
PROSES
MASAK
Goreng ayam hingga 80%
masak jgn sampai
Dalam kuali yg sama
tumiskan rempah ratus dan bahan yg dimayang dgn 1 senduk minyak lebihan goreng
ayam tadi. Kemudian tambah cili boh dan goreng hingga garing. Kemudian
masukkkan pula tomato puree dan tomato sos gaul hingga sebati.
Masukkan pula madu,
gula dan garam. Sesuaikan rasa garam dan manisnya. Tambahkan sedikit air jika
terlalu pekat. Bila sudah mendidih masukkan pula susu cair.
Kecilkan api. Kacau
rata. Kemudian boleh masukkan ayam yg
telah digoreng dan bawang besar tadi. Biarkan
sebentar hingga mendidih atau sampai kuah dan ayam sudah mesra.
No comments:
Post a Comment