TENGGIRI
Tenggiri adalah nama umum bagi sekelompok ikan yang tergolong ke dalam
marga Scomberomorus, suku Scombridae. Ikan ini merupakan kerabat dekat tuna,
tongkol, madidihang, makerel dan kembung. Tenggiri banyak disukai orang,
diperdagangkan dalam bentuk segar, ikan kering, atau diolah menjadi kerupuk,
siomay, dan lain-lain.
RESEPI TENGGIRI MASAK GARO RICA
BAHAN BAHAN
500gm kepingan ikan tenggiri
3 sudu makan air asam jawa
sedikit garam
8 biji bawang merah (dihiris nipis)
2 batang serai (diketuk)
2 sudu besar cili giling/cili kisar
3 helai daun bay (optional)
1 sudu kecil serbuk jintan putih
air secukupnya
2 sudu besar kicap manis
sedikit serbuk lada sulah
BAHAN KISAR
5 ulas bawang putih
6 biji cili merah (dibuang biji)
6 biji buah keras (disangai)
1 inci halia
PROSES MASAK
Perapkan ikan bersama air asam jawa
dan garam selama 30 minit. Kemudian, gorenglah dengan api sederhana sehingga
berkulit. Jangan goreng terlalu lama supaya tidak keras. Ketepikan.
Tumis bawang merah, serai, daun bay,
bahan kisar dan cili giling/kisar hingga terbit aroma dan pecah minyak.
Masukkan ikan tenggiri dan kacau
hingga tersalut rempah.
Masukkan air sedikit demi sedikit,
kicap manis, garam dan serbuk lada sulah. Masak hingga pekat dan rempah
menyerap. Hidangkan setelah masak.
No comments:
Post a Comment