Wednesday, November 29, 2017

RESEPI MASAK TULANG SINGGANG

REBUS / SINGGANG
Rebus merupakan satu teknik menggunakan air pada tahap suhu yang tinggi dengan merendam atau meletakkan sesuatu ke dalam air terbabit. Rebus merupakan kata nama. Merebus merupakan tingkahlaku atau perbuatan yang melakukannya.

Merebus adalah pengewapan pesat satu cecair, yang lazimnya berlaku apabila cecair tersebut dipanaskan pada suhu tekanan wapnya adalah melebihi tekanan persekitaran, seperti tekanan udara. Oleh itu, cecair boleh juga mendidih bila tekanan dari suasana sekeliling adalah dengan dikurangkan secukupnya, seperti menggunanya satu pam vakum atau di altitud tinggi. Pendidihan berlaku dalam tiga peringkat tipikal, iaitu nukleat, peralihan dan pendidihan saput. Peringkat ini biasanya berlaku dari suhu rendah ke suhu tinggi berturutan.

RESEPI MASAK TULANG SINGGANG
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
Tulang lembu ada isi sikit
Ketumbar (ditumbuk sedikit)
Asam keping
Cili kering (dipotong)
Garam
Serbuk perasa 
Minyak masak

BAHAN HIRIS
Bawang merah
Bawang putih
Lengkuas
Halia

PROSES MASAK

Panaskan minyak masak dan tumis bahan bahan kisar dan tumbuk hingga naik bau.


Masukkan kesemua bahan di atas bersama tulang ke dalam periuk dan direbus hingga tulang empuk.  Atau boleh juga direbus tulang terlebih dahulu.  Masukkan garam dan sesuaikan rasanya.

No comments:

Post a Comment