REBUS /
SINGGANG
Rebus merupakan satu teknik
menggunakan air pada tahap suhu yang tinggi dengan merendam atau meletakkan
sesuatu ke dalam air terbabit. Rebus merupakan kata nama. Merebus merupakan
tingkahlaku atau perbuatan yang melakukannya.
Merebus
adalah pengewapan pesat satu cecair, yang lazimnya berlaku apabila cecair
tersebut dipanaskan pada suhu tekanan wapnya adalah melebihi tekanan
persekitaran, seperti tekanan udara. Oleh itu, cecair boleh juga mendidih bila
tekanan dari suasana sekeliling adalah dengan dikurangkan secukupnya, seperti
menggunanya satu pam vakum atau di altitud tinggi. Pendidihan berlaku dalam
tiga peringkat tipikal, iaitu nukleat, peralihan dan pendidihan saput.
Peringkat ini biasanya berlaku dari suhu rendah ke suhu tinggi berturutan.
RESEPI MASAK TULANG
SINGGANG
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
Tulang
lembu ada isi sikit
Ketumbar
(ditumbuk sedikit)
Asam
keping
Cili
kering (dipotong)
Garam
Serbuk
perasa
Minyak masak
BAHAN HIRIS
Bawang
merah
Bawang
putih
Lengkuas
Halia
PROSES
MASAK
Panaskan
minyak masak dan tumis bahan bahan kisar dan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan
kesemua bahan di atas bersama tulang ke dalam periuk dan direbus hingga tulang
empuk. Atau boleh juga direbus tulang
terlebih dahulu. Masukkan garam dan
sesuaikan rasanya.
No comments:
Post a Comment