GORENG
Goreng ialah satu
proses memasak dengan menggunakan minyak, lemak(mentega), garam atau pasir.
Umumnya di Malaysia, kebanyakan pengguna menggunakan minyak dari kelapa sawit
untuk menggoreng tetapi ada pilihan minyak yang lain seperti minyak bunga
matahari, minyak jagung, minyak kelapa dan minyak zaitun. Minyak kelapa sawit
lebih banyak digunakan kerana mudah didapati dan lebih murah. Suhu gorengan
hendaklah dikawal secara betul untuk memastikan masakan dimasak dengan betul
dan sedap. Menggoreng dengan minyak yang sedikit dikatakan digoreng secara
tohor.
Goreng penuh ialah
menggoreng dengan minyak yang banyak.Goreng celup tepung ialah makanan yang
disaluti tepung sebelum digoreng contohnya ikan goreng celup, sotong goreng
celup, pisang goreng, keledek goreng, sukun goreng, cempedak goreng dan ayam
goreng. Di China dan India, buah berangan atau kacang tanah digoreng dengan
pasir panas atau garam panas.
RESEPI DAGING GORENG
PATTAYA
BAHAN BAHAN
500 gram daging
3 ulas bawang putih
dicincang halus
10 batang cili padi
dan
2 batang cili merah
ditumbuk halus
1 labu bawang besar
dihiris nipis
4 helai daun limau
purut
Daun Selasih
daun ketumbar
dicincang kasar
2 batang serai
dititik
2 tangkai daun
bawang dihiris nipis
2 sudu besar sos
ikan
1 camca besar sos
tiram
Sedikit gula
Minyak untuk
menggoreng
PROSES
MASAK
Panaskan minyak dan
tumiskan serai, cili padi dan cili merah sampai wangi. Masukkan daging, sos
tiram, sos ikan, sedikit gula, dan bawang besar.
Goreng sebelum
dimasukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar Sajikan segera
No comments:
Post a Comment