MADU
Madu ialah sejenis manisan dihasilkan oleh lebah
menggunakan nektar bunga. Kepelbagaian madu terhasil daripada lebah madu (genus
Apis) ialah yang paling selalu menjadi rujukan dan jenis madu yang dipungut
oleh penternak madu serta kegunaan oleh manusia. Madu yang dihasilkan oleh
lebah dan serangga lain mempunyai sifat berlainan.
Lebah madu
menukarkan nektar kepada madu melalui proses regurgitasi, dan menyimpan ia
sebagai sumber makanan utama dalam lilin sel kom dalam haif mereka. Amalan
ternakan lebah menggalakkan penghasilan lebihan madu di haif agar lebihan madu
tersebut boleh dituai dari koloni.
RESEPI KEPAK AYAM GORENG
MADU DAN SOS
BAHAN BAHAN
10 keping kepak ayam
2 sudu besar minyak
masak
3 ulas bawang putih
- ketuk
1 sudu besar halia
dicincang
1 sudu besar sos
ikan
sudu besar kicap
1 sudu besar sos
cili
Sedikit madu
PROSES
MASAK
Panaskan minyak dalam kuali.Masukkan bawang putih,
halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian
tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semuakepak ayam masak
No comments:
Post a Comment