NASI GORENG
asi goreng merupakan makanan panas segera yang
lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah
disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.
Nasi goreng
dikatakan muncul dari kebudayaan Cina sekitar 4000 SM, yang tidak suka memakan
makanan dingin atau membuang makanan yang tidak habis maka nasi tersebut
digoreng semula bersama bahan-bahan makanan dan pelbagai rempah. Pada masa
kini, nasi goreng sering disediakan dengan campuran bawang, telur, ikan bilis,
udang, hirisan ikan atau daging, kek ikan, sardin dalam tin serta sayur-sayuran
terutamanya sayur campur.
BAHAN BAHAN
1 mangkuk nasi
sejuk
2 pokok sawi -
dibersihkan dan dipotong 1 inci
Sedikit kobis - di
bersihkan dan dipotong nipis
2 biji telur
2 sudu makan cili
kering kisar
1 sudu makan kicap
lemak masin
Sedikit garam dan
serbuk perasa
BAHAN TUMBUK
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu makan ikan
bilis
PROSES MASAK
Panaskan sedikit
minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili kisar.
Masukkan garam dan
serbuk perasa. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
Masukkan
sayur-sayuran. Gaul rata hingga kobis agak layu. Masukkan nasi sejuk. Gaul
rata.Masukkan kicap. Gaul rata.
Ketepikan nasi ke
satu sisi kuali. Pecahkan telur di satu sisi kuali yg tiada nasi. Kacau telur
hingga hancur dan telur jadi scramble.
Gaul telur dengan
nasi goreng hingga rata. Perlahankan api dan gaul nasi sekali sekala untuk 5
minit lagi.Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment