ROTI CANAI
Roti canai atau
roti jenis leper yang berbentuk bulat ini, merupakan satu makanan kegemaran di
Malaysia. Ia dimakan sebagai makanan pagi, tengahari, petang, dan malam. Sering
kali dimakan bersama dengan teh tarik, atau teh ais.Biasanya dihidangkan dengan
kuah dal atau parpu atau kari dengan sambal ikan bilis
Penggunaan
perkataan canai dalam bahasa Melayu dibelakang roti adalah hasil dari
tingkahlaku pencanai roti tersebut dalam meleperkan, menganginkan dan menebar
doh roti. Ada juga menyatakan perkataan canai dibelakang roti ini asalnya dari
jenis dal yang digunakan bersama roti ini, yakni "Channal". Pada
versi yang lain, perkataan canai ini datangnya dari nama bandar Chennai, India
disebabkan ramai pencanai roti ini kebanyakkan berasal dari sana pada ketika
kebanjiran orang India di Malaysia
RESEPI ROTI CANAI
BAHAN BAHAN 1
1 kg tepung gandum
2 sudu makan
marjerin
2 sudu makan susu
pekat
1 biji telur
BAHAN 2
1 1/2 hingga 2
cawan air
1 sudu makan garam
CARA-CARANYA
Satukan bahan-bahan 1 hingga betul-betul sebati.
Campurkan air
dengan garam dan kacau hingga garam hingga larut.
Masukkan air garam
sedikit demi sedikit sambil diuli hingga membentuk doh yang lembut dan licin.
Bahagikan doh
kepada bebola kecil dan bulat-bulatkan. Buat hingga habis.
Lumurkan bebola
dengan marjerin dan simpan dalam besen atau bekas bertutup, sekurang-kurangnya
2 jam.
Sapukan dulang
dengan minyak, tebar dan jadikan roti canai. Goreng hingga masak.
Nikmati dengan kuah
kari/ kuah dal.
No comments:
Post a Comment