MASAKAN INDIA
Masakan India
dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran lain ditumbuh
di India dan juga untuk amalan tersebar vegetarianisme di sepanjang banyak
bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan India dicirikan oleh suatu
campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai suatu akibat, ia berlainan
dari rantau ke rantau, mencerminkan demografi berlainan dari subbenua India
yang secara etnik berpelbagai.
RESIPI KUAH KARI MAMAK
BAHAN BAHAN
4 sudu makan rempah
kari daging FAIZA
2 sudu makan rempah
kari ikan FAIZA campur dengan sedikit
air hingga menjadi pes
1 sudu makan serbuk
cili
2 tangkai daun kari
2 kiub ayam ADABI
1 sudu makan asam
jawa - dicampur dengan sedikit air hingga menjadi pes yang pekat
4 cawan air
Gula
Garam
3/4 cawan minyak
BAHAN TUMBUK
4 ulas bawang putih
4 biji bawang besar
saiz sederhana
1 inci halia
PROSES MASAK
Panaskan minyak
dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan. Masukkan daun kari dan
campuran pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air.
Biarkan mendidih. Masukkan kiub ayam, air asam jawa, gula dan garam. Biarkan kuah
terus mendidih dan pekat. Tutup api dan
sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment