TEMPE
empe ialah makanan kacang soya yang amat terkenal di Asia Tenggara dan
berasal daripada suku Jawa (Indonesia). Walaupun ia sering kali dikaitkan
dengan tauhu, tempe sebenarnya amat berlainan. Proses penapaian memberikan
tempe banyak zat dan komponen rasa yang tidak terdapat dalam tauhu. Sebagai
contoh, ia mempunyai rasa yang lebih kuat dan tekstur yang lebih keras
berbanding tauhu.
RESEPI SAMBAL TEMPE
BAHAN BAHAN
2 keping tempe potong kecil.. goreng
segenggam ikan bilis.. goreng
kacang tanah.. goreng
BAHAN UNTUK SAMBAL:
5 sudu cili kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit bilis
sedikit belacan
air asam jawa
garam, gula dan serbuk perasa
minyak utk menumis
PROSES MASAK
tumbuk bawang merah.. bawang putih..
bilis dan belacan
panaskan minyak. tumiskan bahan yg
telah ditumbuk sehingga kekuningan..
Masukkan air asam jawa..garam gula dan
serbuk perasa secukup rasa. masukkan bahan yang telah digoreng.. gaul sehingga
rata.. sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment