Taucu adalah makanan yang dibuat
daripada kacang soya (Glycine max) yang telah direbus, dihaluskan dan kemudian
diperam. Penggunaannya yang umum adalah sebagai ramuan atau penyedap dalam
membuat lauk pauk, misalnya ayam taucu.
BAHAN BAHAN
500gm Ikan Siakap
3 tangkai cili padi
2 sudu besar tauchu
1 cawan air
1 sudu kecil pes asam jawa
sedikit gula dan garam
BAHAN DIHIRIS
4 biji cili merah - hiris
2 ulas
bawang putih
1 inci
halia
1 biji
bawang besar
PROSES MASAK
Lumur ikan Siakap Merah bersama
kunyit dan garam setelah itu goreng dan toskan
pada minyak yang sama tumis bawang
besar, halia, bawang putih yang telah dihiris tadi sampai harum dan masukan
cili padi dan cili merah.
masukan taucu dan kacau rata. selepas
itu masukan air dan air asam jawa masak sampai mendidih. kemudian masukan
sedikit gula dan garam atau secukup rasa.
bila bumbu tadi sudah mendidih
masukan ikan kerisi sekejap sahaja. anda boleh sesuaikan rasa bila air kurang
boleh tambah air.
Siap untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment