BAHAN IBU YIS
1 s/t yis segera
1 s/b gula pasir
25g air suam kuku
campurkan semua bahan diatas.. biarkan hingga ia berbuih lbh krg 10 minit...
BAHAN BAHAN
3biji telur (A)
130g gula pasir
250g tepung gandum
1 s/t ovelatte
200g susu cair (bole juga klu nk guna santan)
125g air suam
50g susu pekat manis
sedikit esen vanila
BAHAN SAMPINGAN
coklat rice
color rice
buah cerry
parutan cheddar cheese
PROSES PENYEDIAAN
Satukan susu pekat manis, susu cair dan juga air suam. Gaul hingga sebati. Ketepikan.
Dalam bekas lain, satukan telur, ovelatte, gula dan juga garam. Pukul hingga kembang dan putih. Masukkan pula adunan yis tadi. Pukul sebati.
Kemudian masukkan tepung dan juga campuran susu tadi secara berselang seli sambil pukul hingga sebati.
Kemudian perapkan dulu selama 1 jam.
Panaskan acuan kuih pukis atau boleh guna acuan dangai. Sapukan acuan ngan sedikit minyak...untuk memastikan kuih kita x melekat pula nanti...(pastikan api kecil ye jgn besar pl) - saya sapu masa mula2 panaskan saja. Lepas tu tak sapu dah untuk.dapatkan warna yang sekata
Sudukan adunan ke dalam acuan, kemudian tutup. Apabila adunan hampir masak, taburkan ngan bahan tabur ikut citarasa. Kemudian tutup lagi. Tunggu hingga masak.. (jangan tabur masa kuih dah masak ye.. nanti x melekat plk).
Apabila dah masak.. bole la diangkat dan dihidangkan...sedap mkn waktu panas juga sejuk... ia xkn keras.. lembut je.. walu pn dh sejuk...
No comments:
Post a Comment