BAHAN BAHAN
- 3 potong besar ayam – di buang tulang
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos kicap manis
- 2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 6 inc halia – di kisar halus
BAHAN SOS BLACK
PEPPER
- 170 gm sos lada hitam
- 1 sudu kecil sos tiram
- 2 sudu kecil sos kicap manis
- 1 sudu besar planta
- 1 sudu besar tepung jagung – di bancuh sedikit dengan air
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1/2 cawan susu cair
- 1 cawan air
- garam secukup rasa
BAHAN SALUTAN
- 1 biji telur grade A – di kacau
- 2 sudu besar tepung gandum
- 100 gm bread crumbs
CARA BUAT CHICKEN
CHOP BLACK PEPPER SAUCE
- Gaul ayam dengan bahan kisar, sos tiram, sos kicap, serbuk lada sulah dan garam. Perap selama 3 jam dalam peti sejuk.
- Lepas tu gaul ayam dengan tepung gandum.
- Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau.
- Celup ayam dalam telur dan salut dengan bread crumbs. Ambil satu per satu.
- Goreng ayam dengan api sederhana hingga ayam masak sekata.
CARA BUAT SOS BLACK
PEPPER
- Satukan semua bahan sos, kecuali lada hitam, tepung jagung dan garam. Kacau dengan whisk.
- Didihkan sos tadi di atas api sederhana hingga meruap dan sesekali kacau.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan didihkan sepenuhnya. Kacau terus supaya tidak bergentel.
- Taburkan lada hitam dan garam secukup rasa.
- Matikan api dan letakkan sos di atas chicken chop.
No comments:
Post a Comment