Saturday, April 06, 2019

RESEPI MEE UDANG

             
BAHAN BAHAN
½ kilo udang saiz sederhana/besar
2 biji tomato, dipotong
10 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
7 cawan air
1 biji ubi kentang, direbus dan dilenyek

BAHAN KISAR
4 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
½ inci halia
10-15 ekor udang kering, direndam sehingga kembang
10 tangkai cili kering

CARA CARA
Di dalam kuali, panaskan 4 sudu besar minyak.

Apabila kuali sudah panas secukupnya, tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.

Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili dan kacau sehingga sebati.

Seterusnya, masukkan air dan tinggikan api dan renehkan sehingga mendidih.

Kemudian, masukkan ubi kentang yang telah dilenyek halus dan kacau sebati.

Masukkan udang dan kacau dalam 5 hingga 7 minit.

Masukkan pula tomato dan tambahkan garam dan gula sehingga secukup rasa.

Biarkan kuah direneh sehingga mendidih dan tutupkan api.

No comments:

Post a Comment