BAHAN BAHAN
CARA MEMBUAT
- 1/2 kg ayam - potong sederhana dan cuci bersih kemudian toskan
- 4 biji limau kasturi - ambil jusnya
- 7 batang sweet peas - kerat 2
- 3 helai daun limau purut
- 2 ulas bawang putih - hiris halus
- 3 kuntum cendawan butang - belah 2 setiap 1
- 2 camca besar sos ikan
- 10 biji chili padi thai merah - dititik
- 1 batang serai - ditik
- 1 biji bawang besar - belah 6
- 1/2 inci lengkuas - dititik
- 1/2 inci halia - dititik
- 1/2 cawan santan
- 1 batang saleri - kerat
- gula dan garam secukup rasa
- air secukupnya
- 1 biji tomato - belah 6
CARA MEMBUAT
- Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih hingga naik bau. masukan ayam dan masak hingga ayam setengah masak.
- Masukan air secukupnya kemudian masukan halia, bawang besar, serai, lengkuas, lobak merah, dan cili padi thai. biarkan hingga air mendidih dan semua bahan agak lembut.
- Perasakan dengan gula dan garam secukupnya, kemudian masukan sos ikan bersama santan dan saleri kemudian kacau rata. renihkan sambil dikacau agar bumbu masak dengan sempurna.
- Akhir sekali, masukan juslimau kasturi, tomato, sweet peas, jus limau kasturi, dan cendawan. masak sekejap sambil dikacau rata. dan bila sudah masak boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi panas-panas.
No comments:
Post a Comment