BAHAN BAHAN
11/2 cawan tepung beras
3/4 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh air kapur
2 cawan air
5 helai daun pandan
Pewarna hijau
Kelapa parut putih
Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN
Kisar daun pandan bersama 2 cawan air.Tapis Satukan tepung beras,gula pasir,tepung jagung dan air kapur.Tuang air pandan tadi.Kacau sebati sehingga gula larut dan tapis
Titiskan pewarna hijau. Acuan disapu dengan minyak masak dan kukus sekejap lebih kurang 5 minit
Tuang adunan ke dalam acuan sehingga hampir penuh
Kukus selama 15-20 minit sehingga lesung pipit terbentuk
Sejukkan kuih sebelum keluarkan dari acuan
Kelapa parut digaul bersama garam dan kukus sekejap supaya tahan lama
Hidang kuih lompang bersama kelapa parut
No comments:
Post a Comment