Saturday, April 06, 2019

RESEPI KUIH LOMPANG PANDAN

BAHAN BAHAN
11/2 cawan tepung beras
3/4 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh air kapur
2 cawan air
5 helai daun pandan
Pewarna hijau
Kelapa parut putih
Sedikit garam

CARA PENYEDIAAN
Kisar daun pandan bersama 2 cawan air.Tapis Satukan tepung beras,gula pasir,tepung jagung dan air kapur.Tuang air pandan tadi.Kacau sebati sehingga gula larut dan tapis

Titiskan pewarna hijau. Acuan disapu dengan minyak masak dan kukus sekejap lebih kurang 5 minit

Tuang adunan ke dalam acuan sehingga hampir penuh

Kukus selama 15-20 minit sehingga lesung pipit terbentuk

Sejukkan kuih sebelum keluarkan dari acuan
Kelapa parut digaul bersama garam dan kukus sekejap supaya tahan lama

Hidang kuih lompang bersama kelapa parut

No comments:

Post a Comment