Saturday, April 06, 2019

PULUT PANGGANG

BAHAN-BAHAN ( 15 BATANG ):

4 cawan beras pulut
4 cawan santan
garam secukup masin
serunding daging secukupnya (lebih kurang dalam 1 mangkok)
beberapa helai daun pandan
daun pisang secukupnya ( dalam 4 keping lebar pelepah pisang)


CARA-CARA :
cuci beras pulut dengan air suam, masukkan santan+garam+daun pandan

tutup dan masukkan dalam microwave - tekan kat 'rice' atau set sekitar 15mins (kacau setiap 5 mins supaya pulut masak rata)

bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci.

Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya

ambil 2 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang. ambil 1-2 sudu makan serunding daging dan letak di tengah2 pulut tadi

tutup inti serunding daging dengan temukan kedua2 hujung pulut supaya tertutup

gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya

letak atas api dan balik2kan hingga garing makan masa panas-panas... best!

No comments:

Post a Comment