BAHAN-BAHAN ( 15 BATANG ):
4 cawan beras pulut
4 cawan santan
garam secukup masin
serunding daging
secukupnya (lebih kurang dalam 1 mangkok)
beberapa helai daun
pandan
daun pisang
secukupnya ( dalam 4 keping lebar pelepah pisang)
CARA-CARA :
cuci beras pulut
dengan air suam, masukkan santan+garam+daun pandan
tutup dan masukkan
dalam microwave - tekan kat 'rice' atau set sekitar 15mins (kacau setiap 5 mins
supaya pulut masak rata)
bersihkan daun pisang
dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci.
Setelah itu ambil
sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya
ambil 2 sudu besar
pulut dan letak atas daun pisang. ambil 1-2 sudu makan serunding daging dan
letak di tengah2 pulut tadi
tutup inti serunding
daging dengan temukan kedua2 hujung pulut supaya tertutup
gulungkan daun pisang
dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya
letak atas api dan
balik2kan hingga garing makan masa panas-panas... best!
No comments:
Post a Comment