Saturday, April 06, 2019

TOMYAM PUTIH THAILAND


BAHAN BAHAN
  • Isi Ayam yang telah dibasuh dan dibuang kulit
  • 2 Batang Serai dipotong serong
  • Seinci Halia dihiris nipis
  • Sedikit Lengkuas dihiris nipis
  • Daun Limau Purut
  • Lobak Merah
  • Tomato
  • Bunga Kubis
  • 2 biji bawang besar dibelah 4
  • Kulat/ Cendawan
  • Cili Padi
  • Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
  • Rebus isi ayam
  • Masukkan bawang besar, halia, lengkuas, serai.
  • Kemudian masukkan daun limau purut, cili padi ( ikut selera ) dan lobak merah. Biarkan untuk beberapa minit.
  • Akhir sekali, masukkan kulat atau cendawan, bunga kubis dan tomato. Jangan lupa garam secukup rasa

No comments:

Post a Comment