BAHAN BAHAN
Ketam (1kg)
1 Batang Serai
Daun limau purut 10
keping
Daun Ketumbar
Segenggam
Cili api, suka hati
banyak mana
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Asam Keping 1 (besar)
Serbuk Kari 2 Sudu
Cili Giling 3 Sudu
Paste Cili Thai 2
Sudu
Gula & Garam
sedikit
Ketam Masak Thai
CARA MEMASAK :-
1.Bersihkan ketam,
rebus dahulu, buang apa yang tak patut, dan potong 2.
2.Air rebusan ketam
jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti
3.Dalam Periuk/kuali,
panaskan minyak, masukkan Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Serai hingga naik
bau
4.Masukkan cili
giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian Paste cili
thai.
5.Dah pecah minyak
masukkan Air rebusan ketam tadi, agak-agaklah kuah nak banyak mana ye.
6.Kacau hingga rata,
masukkan asam keping, gula dan garam. Akhir sekali masukkan ketam, daun
ketumbar dan daun limau purut.
7.Dah mendidih, tutup
api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi berkahwin (bersatu). Dan
bolehlah dihidang…sedapnyee!! Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment