Monday, April 01, 2019

AYAM KARLIO NENAS

BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ayam sederhana- dibelah empat
  • 10 biji cili merah/hidup- dikisar
  • 8 biji cili api/lebih jika suka pedas
  • 6 biji buah keras- kisar
  • 3 batang serai- kisar
  • 2 inci lengkuas- kisar
  • 1 biji bawang besar- kisar
  • 4 keping asam keping
  • 1 biji kelapa- jadikan santan-agak-agak
  • 1/2 biji nenas- dipotong sederhana nipis
  • Daun kesom- diracik
  • 2 helai daun limau purut
  • 3 tangkai daun ketumbar- diracik
  • sedikit serbuk kunyit
  • Minyak
  • Garam dan gula

CARA CARA

1.Minyak dipanaskan dan tumis bahan-bahan yang dikisar sampai wangi dengan api yang sederhana

2. Masukkan santan dan ayam bersama asam keping serta garam dan sedikit gula.

3. Didih sehingga ayam empuk.

4. Masukkan nenas dan daun kesom bersama daun limau purut.

5. Masak lagi sehingga kuah menjadi pekat.

No comments:

Post a Comment