BAHAN KISAR
20 biji cili padi..anggaran..nak lebih pedas bole tambah..*
Cili hijau 5 biji*
Cili merah 3 biji*
Bawang Besar 2 biji*
Semua yg di tanda* ditumbuk kasar guna lesung
Asam keping 2/3
Garam gula,perasa secukupnya..
Minyak utk.menumis( kene lebih)
Boleh guna bekas minyak goreng ikan tu juga
CARA MEMBUAT
20 biji cili padi..anggaran..nak lebih pedas bole tambah..*
Cili hijau 5 biji*
Cili merah 3 biji*
Bawang Besar 2 biji*
Semua yg di tanda* ditumbuk kasar guna lesung
Asam keping 2/3
Garam gula,perasa secukupnya..
Minyak utk.menumis( kene lebih)
Boleh guna bekas minyak goreng ikan tu juga
CARA MEMBUAT
Bila semua bahan dah siap tumbuk. Panaskan minyak..tumis bahan kisar..sehingga pecah minyak..masukkan asam keping
Gula garam,perasa..masak hingga sebati. Agak nak kering sedikit..masukkan ikan yg telah di goreng...sesuaikan rasanya..
Agak dah sebati..kuah dah sedap mata memandang. Bole tutup api..dan hidang kan bersama nasi panas
Selamat mencuba..resepi yg sgt ringkas,cpt,dan mudah
No comments:
Post a Comment